Předmět byl zrušen ! Od května 2019 se přednáší v rámci předmětu „Kvalita v laboratorní a výrobní praxi“.
1. Jakost potravin a systémy managementu jakosti.
2. Základní povinnosti a odpovědnosti provozovatele potravinářského podniku; klamání spotřebitele, ochrana proti falšování.
3. Označování potravin; výpočet nutriční hodnoty.
4. Bezpečnost potravin. Zdroje kontaminace.
5. Mikrobiologické požadavky na potraviny a výrobu potravin.
6. Ochrana proti činnosti mikroorganismů, principy. Potravinářské suroviny, jejich úchova a zpracování.
7. Základní výrobní operace a jejich vliv na jakost a zdravotní nezávadnost potravin I.
8. Základní výrobní operace a jejich vliv na jakost a zdravotní nezávadnost potravin II.
9. Přístup EU k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin.
10. Systém kritických bodů (HACCP).
11. Správná výrobní a hygienická praxe. Hygienické požadavky na zemědělskou prvovýrobu, prodej a společné stravování.
12. Registrace a schvalování potravinářských podniků. Specifické požadavky na výrobu a kontrolu živočišných produktů.
13. Dohledatelnost. Audity.
14. Státní dozor.
Veškeré informace na těchto stránkách jsou určeny pouze pro výuku studentů VŠCHT Praha a autoři nenesou odpovědnost za škody způsobené použitím neaktuálních informací nebo právních předpisů.
Tato stránka není již aktuální a bude zrušena !