Information may not be available in English. You can find some basic information on main lectures page.
Description
The main objective of these lectures (and discussions) is to elucidate European food law principles and objectives relevant to food and feed production and distribution. Basic requirements on the manufacturing, labelling, marketing and control of food quality and safety are explained with respect to both unified european market and specific national rules. Attention is paid to the protection of consumers against fraud and misleading information as well as to the assessment of nutrition and health claims. Scientifically based health risk management, “from farm to fork” approach to traceability of raw materials (including feed), and principles of “Good Hygienic/Manufacturing Practice” are presented to understand the most important european regulations and technical standards. Due to the rapid development of EU Food law, only the most important principles, definitions and requirements on food business operators, testing laboratories and food control bodies are explained in detail. The emphasis is put on practical examples, recent incidents and discussion illuminating subject in question.
At the end of this course, students shall be able to search all relevant information in EU legislation documents, technical standards, Codex Alimentarius documents and also to find specific requirements on given food product or testing laboratories and methods necessary for the assessment of conformity with regulations. Knowledge of the structure, legal status (force) and “up-to-dateness” of regulatory documents and various standards will be important in practice.
Syllabus
- Food Law in EU and member states: general principles, scope of regulation, product (food) safety and responsibilities, protection of consumers, food fraud and adulteration.
- Understanding of EU law documents, searching consolidated versions, technical standardization (EN and ISO norms), certification; Codex Alimentarius standards, manufacturer´s standards.
- Food safety: requirements of food law, EFSA role and scientific support, risk analysis, RASFF, risk/crisis management. Public health protection.
- Food Act requirements on food bussiness operators, searching legislative documents and guidelines, protection against unsafe or adulterated food; specifications of some commodities, novel food.
- Chemical contaminants in food and feedstuffs, residues of pesticides and veterinary drugs,
- Food additives and flavourings: justification and conditions for their usage, food fortification.
- Microbiological criteria, Food hygiene principles, HACCP, GHP/GMP, food safety management system.
- Critical control points in food production and gastronomy, guidelines for the application of the HACCP system (step-by-step case studies).
- Food labelling rules, information for consumers, calculation of nutrition values, nutrition and health claims, allergens.
- Food for special medical purposes, food intended for young childern, food supplements, food from organic farming; protection of geographical indication, designations of food origin, food authentication.
- Animal health and animal welfare rules, veterinary inspection, importing and exporting food.
- Principles of official controls of food quality and safety in EU countries; competent authorities, food inspection rules, corrective actions and penalties, means of communication.
- Measurement and conformity assessment, food sampling and testing (general rules), the role of the European reference laboratories; accreditation of testing laboratory, company´s own control.
- Food contact materials and migration, food packaging, waste management and environmental protection, REACH regulation.
Recommended sources
1) Monographs (Czech)
- Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010
- Komentované předpisy pro ekologické zemědělství a výrobu biopotravin, Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2012
2) Documents (English version will be provided on request)
- Zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (verze platná k 1.1.2015)
- Zásady potravinového práva, Evropský úřad pro bezpečnost potravin a systém RASFF – Nařízení 178/2002/ES
- Hygiena potravin – Nařízení 852/2004/ES
- Hygiena potravin živočišného původu – Nařízení 853/2004/ES
- Mikrobiologická kritéria pro potraviny – Nařízení 2073/2005/ES
- Způsob stanovení kritických bodů v technologii výroby – Vyhláška 147/1998 Sb. (zrušená)
- Úřední kontrola potravin a krmiv – Nařízení 882/2004/ES
- Metody zkoušení a způsoby přípravy kontrolních vzorků – Vyhláška 211/2004 Sb.
- Obohacování potravin – Nařízení 1925/2006/ES
- Označování výživové hodnoty – Nařízení 1924/2006/ES
- Přídatné látky a rozpouštědla – Vyhláška 4/2008 Sb. a Nařízení 1333/2008/ES
- Aromatizace potravin – Vyhláška 447/2004 Sb. (zrušená) a Nařízení 1334/2008/ES
- Kontaminující a toxikologicky závažné látky – Vyhláška 305/2004 Sb. a Nařízení 1881/2006 ES
- Rezidua pesticidů – Nařízení 396/2005/ES
- Rezidua veterinárních léčiv – Nařízení 37/2010/ES,
- Označování potravin a poskytování informací o potravinách Vyhláška 113/2005 Sb., Nařízení 1169/2011/ES
- Označování výživové hodnoty – Vyhláška 450/2004 Sb. a Nařízení 1924/2006 ES a Směrnice 100/2008 ES
- Požadavky na doplňky stravy a na obohacování – Vyhláška 225/2008 Sb. a Nařízení 1925/2006 ES
- Potraviny pro zvláštní výživu – Vyhláška 54/2004 Sb. a Přílohy v pdf
- Odpovědnost za škodu způsobenou vadou výrobku – Zákon 59/1998 Sb.
- Obecná bezpečnost výrobků – Zákon 102/2001 Sb. (verze platná k 1.1.2012)
- Ochrana spotřebitele – Zákon 634/1992 Sb.
- Státní zemědělská a potravinářské inspekce – Zákon 146/2002 Sb. (verze 2011)
- Ekologické zemědělství, BIOpotraviny a BIOprodukty – Zákon č. 242/2000 Sb., Nařízení 1235/2008/ES, 834/2007/ES, 889/2008/ES
- Ochrana veřejného zdraví, požadavky na hygienu výroby a prodeje a hygienický dozor – Zákon 258/2000 Sb. (verze platná k 1.6.2012)
- Požadavky na stravovací služby a epidemiologicky závažné činnosti – Vyhláška 137/2004 Sb.
- Materiály přicházejících do styku s potravinami (bez příloh) – Vyhláška 38/2001 Sb.
- Veterinární péče a produkty živočišného původu – Zákon 166/1999 Sb. (verze platná k 1.1.2012)
- Veterinární požadavky na živočišné produkty a zpracování (nejsou-li upraveny předpisy ES)- Vyhláška 289/2007 Sb.
- Technické požadavky na výrobky – Zákon 22/1997 Sb.
3) Technical standards
- ISO EN 9001:2010 Quality management systems
- EN ISO 22000:2006 Food safety management systems – Reguirements for any organization in the food chain
- EN ISO/IEC 17025:2005 General requirements on testing and calibration laboratories
Web sources
Legislation – full text
- Sbírka zákonů (oficiální plná znění – neaktualizované; stránky MV ČR)
- Portál “Zákony pro lidi”: předpisy Sbírky zákonů ČR a SR v aktuálním konsolidovaném znění (zdarma, bez registrace)
- Czech Agriculture and Food Inspection Authority
- EUR-Lex: EU legislation access (official source)
Institutions
- Ministry of Agriculture
- Pro-Bio (organic farmers association)
- Czech Agriculture and Food Inspection Authority
- State Veterinary Authority
- EFSA: European Food Safety Authority
- Codex Alimentarius – international food standards
- US FDA – Food and Drug Administration (USA)
- Austria: Codex Alimentarius Austriacus (German/Deutsch)
- Germany: Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit – BVL (German/Deutsch)
Lectures (English version will be provided on request)
Students
These pages are intended only for education !
ICT Prague:
Lectures will start in February 2015.
Contact
Email:
University of chemistry and technology, Prague
Department of food analysis and nutrition, Technicka 3, 16628 Praha 6
Buiding B, room 137, phone 220 443 057 (prof. Kocourek)