Zaměření předmětu
Kvalita výrobků/služeb je rozhodující pro úspěšnost a důvěryhodnost výrobce/poskytovatele a tím spíše pro jejich uživatele i celou společnost. To zahrnuje i parametry významné pro ochranu zdraví, životního prostředí ale i pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Stejně jako provozovatelé potravinářských podniků, také zkušební laboratoře musí systémovou péči o kvalitu zahrnout do své strategie a aktivně ji řídit. Znalosti mezinárodně uznávaných systémových požadavků na management kvality a bezpečnosti a pravidel pro jejich využití v praxi patří k základním znalostem na všech manažerských úrovních. Tento předmět má za cíl uvést studenty do problematiky managementu kvality jak při výrobě a distribuci potravin, tak i ve zkušebních a výzkumných laboratořích a dalších testovacích zařízeních, která se zabývají hodnocením kvality a bezpečnosti potravin, krmiv, léčiv, a kontrolou znečištění složek životního prostředí, zejména vody. Součástí předmětu je seznámení s právními a technickými normami nezbytnými pro zajištění kvality a bezpečnosti při výrobě potravin a s postupy, jak tyto požadavky v reálné praxi dosáhnout. V přednáškách a cvičeních jsou prezentovány příklady a případové studie, které se využijí i pro praktické procvičení.
Syllabus
- Management kvality a bezpečnosti ve výrobě a zkušebních laboratořích, modely managementu (ISO 9001 a 22000, GLP, ISO 17025, BRC).
- Mezinárodní standardizace a zkušebnictví, certifikace výrobků a procesů, inspekce výroby, odpovědnost za výrobek.
- Základní pojmy a definice používané analytickou laboratoří, přesnost výsledků zkoušek.
- Výběr, verifikace a validace analytických metod, pracovní charakteristiky.
- Kalibrace, návaznost měření, referenční materiály, nejistoty měřených hodnot.
- Řízení a prokazování kvality v analytické laboratoři (QC, SPC).
- Audity v systému kvality, řízení dokumentace, nápravná opatření, zlepšování procesů.
- Mezilaboratorní porovnání, testy způsobilosti, transfer a implementace analytických metod.
- Vyjadřování a interpretace výsledků zkoušek, hodnocení shody se specifikacemi.
- Laboratorní informační systémy, ochrana dat, vzorků a důvěrných informací.
- Vzorkování zemědělských a potravinářských komodit a složek životního prostředí, vzorkovací plány, nejistota vzorkování, statistická přejímka.
- Správná výrobní a hygienická praxe, analýza rizika a systém kritických bodů (HACCP, BRC).
- Základní výrobní operace a jejich vliv na kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin.
- Integrita v produkci potravin a v laboratorní kontrole; autentikace potravin, falšování.
- Úřední kontrola potravin, výkon odborného státního dozoru.
Dokumenty ke stažení (zrušeno)
- Přednáška Kvalita a procesy ve výrobě a službách
- Přednášky Systémy managementu kvality a bezpečnosti
- Přednáška Technické normy pro řízení a prokazování kvality
- Přednáška Systém managementu kvality ve zkušební laboratoři
- Přednáška Chyby a hodnocení výsledků měření
- Přednáška Odhad nejistoty zkoušek
- Příklady interpretace nejistot (viz cvičení)
- Přednáška Rozhodování o shodě se specifikací (limitem)
- Přednáška Statistické metody pro řízení kvality
- Přednáška Metrologická návaznost a kalibrace
- Přednáška Validace analytických metod
- Přednáška Mezilaboratorní porovnání zkoušek
- Přednášky o odběrech vzorků potravin a přejímce
- Terminologie z oblasti managentu kvality a zkušebních laboratoří
- Laboratory Guide to Method Validation, EURACHEM 2014
- Vyhláška o zkoušení potravin a odběru vzorků
- EA 4/09 – Požadavky na akreditaci senzorických laboratoří
- EA 4/14 – Výběr a používání referenčních materiálů
- Analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues analysis in food
- Průvodce kvalitou v analytické chemii – pomůcka k akreditaci (Kvalimetrie 22)
- Požadavky na klinické laboratoře (příklad prezentace studentů)
Aktuální informace pro studenty:
Všechny učební materiály byly převedeny do e-learningu VŠCHT (https://e-learning.vscht.cz/), kde jste všichni zaregistrováni.
Nyní jsou výukové materiály a informace aktuální už jen v e-learningu a na této stránce nebudou už aktualizovány.
Pro přihlašování k ústní zkoušce použijte systém SIS !
Kontakt
Telefon: 220 443 057 (prof. Kocourek) Email: Vladimir.Kocourek(zavinac)vscht.cz
Pro dotazy, připomínky a požadavky na konzultace využívejte přednostně tento e-mail !
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy, Technická 3, 16628 Praha 6 Budova B, 1. patro, č. dv.137 (prof. Kocourek)