Úvod do potravinářské legislativy

Zaměření předmětu

Cílem přednášek předmětu Úvod do potravinářské legislativy je seznámit studenty s Evropským i národním právním systémem v oblasti výroby a kontroly potravin, nutraceutik, léčiv a biopreparátů. Jsou vysvětleny klíčové požadavky právních předpisů na výrobu, označování a distribuci potravin, na veřejné stravování a obchodování s potravinami a nutraceutiky. Pozornost je věnována posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a ochraně spotřebitele a tržního prostředí. Je popsána úloha technických norem a systémů managementu kvality a bezpečnosti.

Studenti by po absolvování přednášek měli mít přiměřené znalosti legálních podmínek pro zpracování a distribuci potravin a nutraceutik, orientovat se v nejdůležitějších právních a technických dokumentech a v používané terminologii. Měli by se orientovat v hierarchii právních a technických norem a být schopni si vyhledat aktuálně platné dokumenty specifikující požadavky na konkrétní výrobek či proces. Své znalosti by měli být schopni uplatnit i při forenzním šetření, při komunikaci s orgány státní správy a managementu projektů.

Vzhledem k neustálému vývoji legislativy národní i evropské nemusí být uváděné odkazy na konkrétní právní předpisy přes všechnu snahu vždy aktuální.  Aktuální citaci a platné znění konkrétního předpisu by si ale měl každý student umět v praxi vyhledat a v přiměřené míře dokázat i interpretovat. Některé zásadní požadavky právních a technických předpisů jsou vysvětleny na praktických příkladech.

Syllabus (stručně)

  1. Potravinové právo národní a EU: principy, oblasti regulace, bezpečnost výrobků, odpovědnost za vady, falšování a ochrana spotřebitele.
  2. Struktura právních předpisů národních a evropských, technické normy, certifikace, informační zdroje.
  3. Strategie bezpečnosti – vědecké principy, analýza rizik, systém varování (RASFF), krizové řízení;  Zákon o veřejném zdraví.
  4. Zákon o potravinách, obecné povinnosti výrobců a distributorů, komoditní vyhlášky, ochrana před falšováním.
  5. Chemická kontaminace potravin, rezidua pesticidů a veterinárních léčiv.
  6. Podmínky používání přídatných látek a aromat, obohacování potravin.
  7. Mikrobiologické požadavky na potraviny a pokrmy (A); Správná hygienická a výrobní praxe (B).
  8. Kritické body ve výrobě potravin a systémy HACCP, systémy managementu bezpečnosti.
  9. Označování potravin a informace pro spotřebitele, výpočet a uvádění výživové hodnoty, výživová a zdravotní tvrzení.
  10. Potraviny pro zvláštní výživu, doplňky stravy – nutraceutika, bioprodukce a biopotraviny; autenticita a původ potravin.
  11. Veterinární požadavky na výrobky a na hygienu, dovoz a vývoz potravin.
  12. Úřední kontrola potravin: právní základy, organizace a kompetence, postupy a opatření.
  13. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků.
  14. Požadavky na výrobní a zkušební zařízení a obaly, ochrana životního prostředí, „chemická“ legislativa (REACH).
  15. Zkouškový test.

Doporučená literatura

1) Příručky s výkladem

2) Právní texty a normy platné k září 2018 (před použitím textu si zkontrolujte, zda se jedná o aktuální verzi)

3) Technické normy

  • ČSN ISO EN 9001:2016 Systémy managementu kvality
  • ČSN EN ISO 22000:2006 Systémy managementu bezpečnosti potravin – Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci
  • ČSN EN ISO/IEC 17025:2018 Požadavky na zkušební a kalibrační laboratoře

Elektronické informační zdroje

Zákony

Další zdroje

Přednášky ke stažení – budou aktualizovány postupně až zase od září 2019:

Aktuální informace:

Právní dokumenty pod jednotlivými odkazy byly aktualizovány naposledy k 21.9.2018 ! Veškeré informace na těchto stránkách jsou pouze pro výukové účely VŠCHT Praha a autor neodpovídá za škody způsobené použitím neaktuálních informací nebo právních předpisů.

Přednášky ve čtvrtek od 13 h v BI:

06. 12.2018, J. Kohoutková: „Požadavky na výrobní a zkušební zařízení a obaly, ochrana životního prostředí, odpady, REACH.“

13.12.2018, V. Kocourek: „Úřední kontrola potravin, hodnocení kvality a bezpečnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků.“

Zkouškový test je povinný a psal se 20.12. 2018. Náhradní termín testu (pro ty, kdo nemohli psát test v prosinci) bude 3. ledna 2019, v BI od 15 h.  Počet bodů není pro ústní zkoušku limitující, ihned po napsání je možno se v SIS přihlásit na libovolný termín ústní zkoušky. Podmínky platí stejné i pro studenty kombinovaného studia.

Výsledky testů 2018 budou v grupíku. Dosažení 35 a více bodů: A; 32 – 35 bodů: B; 28-31 bodů: C; 24-27 bodů: D; 20-23 bodů: E; méně než 20 bodů: F.

Přednášky ke stažení – NEAKTUALIZOVÁNO, dočasně nedostupné.

Kontakt:

  • 220 443 057 (prof. Kocourek); 220 443 184 (Dr. Kohoutková)

Email:

  • Vladimir.Kocourek(a)vscht.cz
  • Kamila.Mikova(a)vscht.cz a Jana.Kohoutkova(a)vscht.cz

Pro dotazy a požadavky konzultací apod. využívejte přednostně e-mailové spojení !

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav analýzy potravin a výživy, Technická 3, 166 28 Praha 6
Budova B, 1. patro, č. dv.137 (prof. Kocourek)